Eind september kwam er eindelijk witte rook: we hebben een nieuwe Vlaamse regering. Na weken onderhandelen is er een akkoord gevonden en beetje bij beetje wordt duidelijk wat de invloed zal zijn op onze portemonnee. Hieronder een klein overzicht van wat momenteel reeds bekend is, gegroepeerd volgens enkele topics.
Autofiscaliteit
De nieuwe Vlaamse regering is van mening dat elektrische wagens de voorbije jaren voldoende ondersteund zijn, dus een verdere fiscale ondersteuning is niet langer nodig. Daarom zullen ze niet alleen verkeersbelasting en belasting op inverkeerstelling heffen op nieuwe elektrische wagens.
Ook de Vlaamse EV-premie die je tot op heden kan aanvragen voor de aankoop van een nieuwe of een tweedehands elektrische wagen, wordt van ‘zodra juridisch mogelijk’ afgeschaft.
Twijfel je dus nog om een elektrische wagen aan te kopen of om je wagenpark verder te vergroenen, dan moet je je misschien afvragen of je dit niet beter voor het einde van dit jaar doet. Als eenmanszaak kan je zo misschien nog die premie aanvragen en sowieso betaal je dan geen jaarlijkse verkeersbelasting en éénmalige belasting op inverkeerstelling, een voordeel dat toch enkele duizenden euro’s kan schelen op lange termijn.
Wat de aftrekbaarheid van elektrische wagens betreft: weet dat vanaf 2025 alle kosten voor wagens die nog gebruik maken van fossiele brandstoffen (dus ook hybride wagens!), de aftrek beperkt wordt tot 75%. In 2026 zal dit verder dalen naar 50%, 25% in 2027 en vanaf 2028 zal de aftrek niet langer mogelijk zijn.
Elektrische wagens zijn momenteel 100% fiscaal aftrekbaar, ook dit zal vanaf 2027 veranderen. De aftrekbaarheid voor elektrische wagens zal afgebouwd worden tussen 2027 en 2031.
Dienstencheques
De werkelijke kostprijs van de dienstencheques zal in 2025 met bijna 40% stijgen. De cheque zelf stijgt van 9 naar 10 euro en deze prijs wordt tevens gekoppeld aan de spilindex. Dit jaar had je op dienstencheques nog een belastingvermindering van 20%, deze wordt vanaf aanslagjaar 2025 afgeschaft.
Onroerende voorheffing
Op vandaag bestaan er in de onroerende voorheffing enkele gunstregimes voor wie een bepaald E-peil haalt bij verbouwingen. Doordat deze regelgeving alsmaar strenger wordt, is de Vlaamse regering van mening dat dergelijke gunstregimes niet langer nodig is. Als iedereen voldoet aan de norm, moet de norm zelf niet meer worden ondersteund.
Erfenis en schenkbelasting
Eerst het leuke nieuws: namelijk dat er heel wat tarieven en tariefschijven zullen zakken om de erfbelasting van kinderen, broers, zussen en de langstlevende echtgenoot te doen dalen voor kleine en middelgrote erfenissen. Concrete of exacte tarieven zijn echter nog niet bekend.
In het regeerakkoord is er sprake van het sluiten van ‘onrechtmatige achterpoortjes’.
Momenteel is nog onduidelijk welke zogenaamde achterpoortjes men hiermee bedoelt, maar wat wel al duidelijk is, is dat de verdachte periode voor niet-geregistreerde roerende schenkingen via o.a. hand- en bankgiften, wordt verlengd van 3 naar 5 jaar vanaf 2026.
Concreet wil dit zeggen als je van een grootouder een schenking ontvangt, deze niet langer 3 jaar moet in leven blijven na de schenking opdat deze niet zou worden toegevoegd aan de nalatenschap/erfenis, maar 5 jaar.
Verder zijn ze van plan om de bestaande gunstregimes voor schenking of vererving van familiale vennootschappen niet langer te laten gelden of verder af te bouwen. Zo zal het niet langer mogelijk zijn om privaat vastgoed onder deze regeling goedkoop te schenken of te laten vererven. Er wordt verwacht dat dit slechts een eerste stap is en dat er aan dit gunstregime verder zal worden gesleuteld.
Registratierechten
Registratierechten voor de aankoop van de enige en eigen woning zal worden verlaagd van 3% naar 2%. Dankzij de informatie vanuit de federale CRS-databank zal hier strenger kunnen gecontroleerd worden of je niet al over eigendommen in het buitenland beschikt en je dus geen recht zou hebben op deze verlaagde registratierechten.
De registratierechten voor aankopen, uitgevoerd door beroepskopers stijgt van 4 naar 6%.
Heb je naar aanleiding van deze of andere fiscale maatregelen nog vragen? Neem gerust contact op met je dossierbeheerder voor een advies op maat van je onderneming.