Gewijzigde wetgeving in kader van kosten bij een eerste herinneringsbrief

24/08/2023

Tot op heden moest wie zijn facturen niet op tijd betaalde bij de ontvangst van een herinneringsbrief vaak al extra kosten betalen. Vanaf september wordt hier komaf mee gemaakt. 

Consumenten hebben na ontvangst van de eerste herinneringsbrief minstens 14 kalenderdagen de tijd om hun schuld af te lossen, zonder extra kosten. Indien er na de termijn van 14 kalenderdagen nog geen betaling is gebeurd, kunnen er wel verwijlintresten en/of kosten worden aangerekend.

Die zijn wel geplafonneerd.
Als het verschuldigde saldo lager dan of gelijk aan 150 euro is, dan mogen maximaal 20 euro aanmaningskosten aangerekend worden.
Voor een bedrag tussen 150 en 500 euro is dat maximaal 30 euro, vermeerderd met 10 % van het verschuldigde bedrag.
Ligt het bedrag hoger dan 500 euro, dan wordt het 65 euro & 5 %, dit met een maximum van 2.000 euro.

De nieuwe wetgeving zadelt de ondernemingen ook op met extra werk.
Er gelden namelijk 2 bijkomende deadlines:
Vanaf 1 september geldt de regeling voor nieuwe contracten.
Voor bestaande contracten is er een overgangsperiode tot 1 december 2023.
Beide data zijn ook de deadlines waarop bedrijven de contractvoorwaarden & algemene voorwaarden voor hun klanten moeten aanpassen aan deze nieuwe spelregels.

Indien u als ondernemer / bedrijf momenteel in uw algemene voorwaarden een vermelding maakt dat er vanaf de eerste herinnering een vergoeding verschuldigd is, dan moet dit punt aangepast worden.
Hetzelfde geldt voor vermeldingen in kader van verwijlintresten en andere zaken in kader van bijkomende kosten bij een eerste herinnering.

Indien uw algemene voorwaarden niet tijdig zijn aangepast zijn er gevolgen.
Er kunnen namelijk geen incassokosten  worden aan- of doorgerekend aan klanten die niet of te laat betalen.
Het is dus belangrijk om dit tijdig bij te werken.

Let op:
De wetswijziging heeft betrekking op de relatie met een consument. Dit betreft dus niet handelingen tussen bedrijven.


Tips:
Indien u zowel met particulieren als met bedrijven werkt, kan een onderscheid worden gemaakt in de algemene voorwaarden dat bepaalde clausules enkel gelden voor particulieren.

Indien u niet lang wil wachten om kosten te kunnen aanrekenen, kunt u overwegen om uw betaaltermijn te verkorten. Op die manier kunt u ook sneller een eerste kosteloze herinnering versturen.

Indien u hulp wenst bij het aanpassen van de voorwaarden, kunnen wij u of uw advocaat hierin bijstaan.

hulp nodig?

neem contact met ons op voor overleg

Klaar om jouw financiën naar een hoger niveau te tillen? Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Ontdek hoe onze accountancy-experts u kunnen helpen jouw bedrijf te laten groeien, jouw administratie te stroomlijnen en jouw financiële doelen te bereiken. Samen zorgen we voor succes en gemoedsrust.

andere artikels

alles zien

Kunnen we helpen?

We antwoorden binnen de 24 uur

Kies voor Impaccta en voor een boekhouding die altijd up-to-date is. Vertrouw op ons professioneel team voor foutloze cijfers en betrouwbare financiële inzichten. Zo kan jij je richten op het laten groeien van jouw bedrijf.